Sidestruktur og navigation

Før du begynder at opbygge din hjemmeside bør du tænke over, hvordan du vil strukturere den. Stil eksempelvis dig selv disse spørgsmål: Hvilken type indhold vil du have? Hvor mange sider har du brug for til at rumme alt dit indhold? Og hvordan skal disse sider placeres i forhold til hinanden?

En god måde at få et overblik over denne process på er at lave en skitse af din hjemmesides struktur. Det første du skal gøre er at tage et stykke papir og en blyant og skrive ned hvilke forskellige sider du forestiller dig, du skal bruge til din hjemmeside og hvilket indhold, de hver især skal indeholde. Når du har alle dine sider skrevet op kan du begynde at overveje, hvordan de skal placeres i forhold til hinanden i et hierarki. Husk altid at have dine brugere i baghovedet så du er sikker på at få lavet en struktur, der giver mening i forhold til deres behov.

Professionelle webbureauer bruger faktisk den samme metode, når de skal opbygge hjemmesidestruktur og indhold til de hjemmesider de udvikler for deres klienter. Det er en meget effektiv måde at få opbygget din hjemmeside korrekt på fra starten af.

Navigation

Der er to typer af navigation i mono-værktøjet: Horisontal og vertikal navigation.

Den første type, horisontal navigation, er placeret i toppen af hjemmesiden. Denne navigationstype har to niveauer, som betyder at der er en "hovedmenu" og en "undermenu" der vises horisontalt. Hovedmenuen fungerer bedst, hvis du bruger forholdsvis få menupunkter (3-5), da der kun er så meget plads til rådighed til menuen, som hjemmesiden er bred. Derfor kan det hurtigt komme til at se forvirrende ud, hvis der er for mange punkter. Undermenuen kan bruges til at bryde navigationen yderligere ned på hjemmesiden og er en struktureret måde at komme ud med dine budskaber, hvis du har meget på hjertet.

Den anden type af navigation er den vertikale venstrestillede navigation. Den er rigtig god at bruge til sektioner, som indeholder mange undersider som fx produkter, artikler osv. Med den venstrestillede navigation kan du få et ubegrænset antal sider i op til 5 niveauer.

Ovenover til venstre kan du se en hjemmesidestruktur, der er simpelt opbygget. Ovenfor til højre er det vist, hvordan strukturen hænger sammen med hjemmesidenavigationen på den faktiske hjemmeside.

Hold det simpelt

Når du opbygger en hjemmeside, bør du tænke over din ideelle bruger/kunde. Husk at den typiske bruger sandsynligvis har lige så travlt som dig selv, når de søger på nettet. Derfor er det vigtigt at være konsekvent og hurtigt give dem den information de leder efter, hvilket hænger meget sammen med sidestrukturen på hjemmesiden. Vær opmærksom på at du ikke overinformere eller med andre ord gør din hjemmeside for "stor" med for meget unødvendigt indhold. Det vil kun gøre det sværere for dine besøgende at finde, hvad de leder efter, og måske resultere i at de forlader din hjemmeside uden at finde den nyttig.